Geschiedenis

Het ras is begin jaren 70 gefokt met als doel de kenmerken van de uitgestorven Old English Bulldog zo dicht mogelijk te benaderen, die aan het begin van de negentiende eeuw dienst deed als stierenvechter in het Verenigd Koninkrijk. Nadat in 1835 het stierenvechten werd verboden stierf het ras langzaam uit. In 1971 startte David Leavitt zijn fokprogramma dat resulteerde in een hond die opgebouwd is uit ½ Engelse Bulldog, 1/6 Bullmastiff, 1/6 Amerikaanse Pittbull Terrier en 1/6 Amerikaanse Bulldog. Dit teruggefokte ras is met name in Amerika flink in opkomst, wat vooral komt door het goedaardige karakter van de OEB.

OEB-chart

Inmiddels zijn er meerdere “lijnen”
Hoe komt de OEB aan zijn karakter.

De algemene kenmerken zijn:

Brede nek
Brede borstkas
Rechte voorbenen
Kleine oren
Langere en brede snuit
Vrij ademend
Lange staart

 

Gezondheid
De OEB is gezonder dan de meeste andere bulldograssen. Omdat de snuit langer is, kan de hond bijvoorbeeld beter ademen dan de Engelse Buldog. De hond heeft een uitstekend uithoudingsvermogen, zonder dat het elke dag enorm veel beweging nodig heeft. Het ras is geschikt voor de meeste hondensporten, met name behendigheidstraining en flyball scoren goed bij de OEB. Om de hond mentaal gezond te houden heeft het bovengemiddeld veel uitdaging nodig in de vorm van spelletjes of training.
Bulldog is een lenige, middelgrote hond. De schofthoogte van de reuen ligt tussen de 45 en 55 centimeter, en bij de teven tussen de 40 en 45 centimeter. Het gewicht varieert van 25 tot 40 kilo, afhankelijk van de schofthoogte. Het hoofd van de Olde English bulldog moet kort maar groot zijn een verlenging van de nek. Het voorhoofd moet plat zijn. De neus is niet lang en net als de Engelse Bulldog heeft de olde English Bulldog een onderbijt. De borst is breed en heeft veel diepte met gewelfde ribben. De rug kort en krachtig. De schouders zijn gespierd en de nek is tamelijk kort, maar breed. De benen zijn goed gespierd. De oren van de Olde English Bulldog staan hoog en wijd, de ogen laag en ver uit elkaar. De hond zit ruim in zijn vel en de kleur van de vacht kan in meerdere varianten voorkomen.

Be Sociable, Share!